- Reklama -zprávy
- Reklama -

Horolezkyně, která zdolala tři nejvyšší vrcholy světa: K2 je jiná liga než Everest

Strach je do určité míry pojistka.

Krátce před svítáním se ve vysílačce ozval hlas vedoucího základního tábora. Kláře Kolouchové a ostatním členům expedice na K2 blahopřál ke zdolání vrcholu technicky nejnáročnější osmitisícovky. Zároveň jim doporučil, aby do základního tábora nespěchali. Ať si to trochu užijí.

Moc se jim nechtělo. Byla zima, asi minus 40 stupňů, a foukalo. Ve výšce 8 600 metrů nad mořem má tělo problém udržet teplo.

Po chvíli však začalo velké divadlo. Zpoza obzoru se prodraly sluneční paprsky az osamoceného vrcholu K2 se horolezcům naskytl 360-stupňový výhled na celé okolí.

Od této chvíle uplynuly už téměř tři roky. Česká horolezkyně KLÁRA KOLOUCHOVÁ je jedinou ženou z regionu střední Evropy, která má v seznamu zdolaných vrcholů všechny tři nejvyšší hory světa.

Její ostatní expedici stopla pandemie. Pro přísný lockdown a špatné povětrnostní podmínky nakonec nevystoupila na vrch Dhaulágirí, sedmou nejvyšší horu světa, ležící v Himalájích. Na jaře loňského roku to prý nedokázal nikdo.

Aby se výstup povedl, potřebuje člověk tu správnou konstelaci, říká. Síla, psychická i fyzická, zdravotní stav, počasí, lavinové podmínky – to vše do sebe musí zapadnout jako barvy Rubikovy kostky.

Sama dobře ví, že je to vzácné. K2ka ji porazila dvakrát. Potřetí se nedala a svou cestu na vrchol zachytila ​​v dokumentu K2: Vlastní cestou.

Kolouchová je horolezkyně, manažerka, manželka a v neposlední řadě matka. Každá role jejího života má svůj čas a prostor, nerada je mísí, i když jak sama říká, ne vždy se to povede.

Related Posts

Comments

Exit mobile version