- Reklama -zprávy
- Reklama -udalosti

Rady pro zdravé srdce: Žijte zdravě

Recept na zdravé srdce je snadný: Zdravá strava, váha v normě, dostatek pohybu, žádné kouření a málo stresu. Řiďte se jím. Vaše srdce se vám odmění.

Zdravému životnímu stylu bychom se měli učit už od malička. Netřeba to vnímat jako omezení života, ale naopak, jako něco, co nám dělá dobře z dlouhodobého hlediska a prognózy do budoucnosti.
Jezte zdravou stravu a udržujte si zdravou váhu

Prvním krokem k dosažení lepšího zdraví srdce je výběr zdravých potravin. Vyvážená strava nabízí jeden z nejjednodušších a nejúčinnějších způsobů, jak snížit nejen riziko srdečních chorob, ale také řešit další zdravotní problémy. Vyvážená strava může přispět ke snížení rizika srdečních chorob snížením cholesterolu a krevního tlaku a zároveň pomoci udržet si správnou váhu.

„Zdravým živočišným tukům se nepotřebujete vyhýbat, pokud je váš obvod pasu méně než polovina vaší výšky. Zdraví prospěšné jsou spíše rostlinné tuky, a to za studena lisované oleje, například olivový, lněný nebo konopný, které používejte jako součást jídel, nikoli do vaření. Naopak, vyhýbejte se kokosovému oleji, ztuženým tukům, margarínům a konzumaci másla a vepřového sádla omezte na minimum,“ radí kardiolog a obezitolog Ivan Majerčák.

Abyste snížili příjem špatného cholesterolu, lékaři doporučují konzumovat výrobky s obsahem vlákniny, která je ochráncem číslo jedna v boji proti srdečním chorobám. Stravu byste měli obohatit také o omega-3 mastné kyseliny, hořčík či kyselinu listovou, která snižuje riziko mozkové příhody až o 12 % a zabraňuje zhrubnutí stěn tepen. Do jídelníčku je třeba zahrnout více ovoce, zeleniny, ořechů, luštěnin, olejů či ryb a mořských plodů.

„Luskovinová jídla byste měla konzumovat jednou týdně a z luštěnin doporučuji výběr červené čočky, cizrny, bobu nebo fazolí. Z ořechů je nejzdravější volba náš slovenský vlašský ořech,“ doporučuje doktor Majerčák.

Related Posts

Comments

PR článek

Nejnovější články